Koffieluitjes Beatrixpark ook weer van start!

20210707 143002
Ook de mensen van Koffieluitjes Beatrixpark konden weer heerlijk koffie drinken samen. Dit doen wij tegenwoordig in de Beatrixkerk. Gezien de 1,5 meter beperking voorlopig nog in 2 groepen ivm de grootte van de ruimte. Was een gezellige ochtend. Tevens zijn er naar alle mensen uit alle groepen kaarten verstuurd met een zomergroet.

1e BBQ Stichting Koffieluitjes een feit!

Tijdschriftpakketje Beatrixpark

img 20210610 wa0002
Bea ging met dit leuke pakketje weer op pad naar de mensen van de Beatrixpark groep. Ook hier het goede nieuws kunnen brengen dat we op korte termijn gaan starten. Iedereen kijkt er zo naar uit!

Pakketje Thee voor het Centrum

20210610 145052
De nieuwe groep Koffieluitjes Centrum groeit enorm! Onze nieuwe coördinator Lorraine ging samen met de vrijwilligers op pad om een leuk theepakketje te brengen en met het goede nieuws dat we eerdaags kunnen gaan starten in Cultura! Eindelijk elkaar ontmoeten en gaan verbinden. We hebben er zin in!

Even voorstellen: Nieuwe Projectcoördinator Centrum

lorraine
Beste Koffieluitjes,         

Vanaf 1 juni 2021 ben ik de nieuwe coördinator bij Stichting Koffieluitjes voor de groep in het Centrum. Ik ben erg trots dat ik deze groep mag gaan creëren en sta te popelen om te beginnen.
Ik heet Lorraine van der Kuij, ik ben 26 jaar en ik ben een echte Edese.
Op dit moment volg ik de deeltijdopleiding Social Work aan de Christelijke Hogeschool Ede. Deze sociale functie sluit daar heel mooi bij aan. In mijn vrije tijd kunt u mij in de natuur, in de sportschool, in een concertzaal, of gewoon met een dekentje en een zak chips op de bank vinden.

Ik kan niet wachten om jullie te ontmoeten, te verbinden en leuke activiteiten te ondernemen! Tot snel.

Bijenpakketje en Vertel ‘s, hoe bijzonder jij bent!

20210513 213850
Deze maand op pad met een bijenpakketje van het Bijenhuis in Wageningen voor de groepen van de Indische Buurt, Beatrixpark en de nieuwe groep Centrum. Heerlijke lokale honing, een lekker bijenzeepje, honing snoepjes en een leuke kaart om naar iemand te sturen. Daar hoort dan natuurlijk ook een pen bij, dus iedereen kreeg een echte Stichting Koffieluitjes pen, die overigens heerlijk schrijft. De Velder groep kreeg een boekje met vragen uit de reeks Vertel ’s omdat je bijzonder bent. Leuk om samen met kinderen, familie, vrienden of andere Koffieluitjes in te vullen. Geeft gelijk leuke gespreksstof!

Lieve Lentegroetjes!

20210421 170925
Op pad met 11 vrijwilligers en 76 lentepakketjes met een activiteit! Dit keer met een leuk lentepakketje, voorzien van 2 bloempotjes, potgrond, hydrokorrels en 10 verschillende bloembolletjes om thuis lekker bezig te zijn. Nu afwachten welke bloemen in de zomer uit de potjes groeien.

4e groep- Koffieluitjes Centrum gaat van start!

koffieluitjes centrum 2 black

Vol trots kunnen we vertellen dat er een 4e groep van Koffieluitjes gaat starten, in het centrum van Ede. Op dit moment zijn de huisbezoeken in volle gang en mogen wij ontzettend leuke en lieve mensen ontmoeten. De groep groeit met de week en wij kunnen niet wachten dat ook zij elkaar kunnen ontmoeten tijdens de fysieke bijeenkomsten. Kent u nog iemand die in het Centrum woont en verbinding zoekt en graag leuke dingen onderneemt in groepsverband? Laat het ons vooral weten, dan nemen wij contact op.

Paaspakketjes en 1e Nieuwsbrief

20210331 144512
Gezellig in het zonnetje op pad met alle vrijwilligers om al onze mensen te voorzien van een leuk en lekker Paaspakketje (paasstol, flesje sap, belegd broodje van de4Zussen, doosje eieren van de Zuivelhoeve en heerlijke chocolade paaseitjes). Daarnaast ontving iedereen ook de 1e Nieuwsbrief! We zijn gestart met een Nieuwsbrief (per groep) met allerlei informatie, waar de Stichting mee bezig is, wie er jarig zijn (geweest) en andere leuke weetjes. Heerlijk om te lezen tijdens een kopje koffie. Normaliter delen we mededelingen tijdens de fysieke bijeenkomsten, maar dat gaat nu niet. Op deze manier blijft iedereen betrokken en op de hoogte. Het bezorgen van de pakketjes was weer een feestje, heerlijk om de mensen weer te zien. Fijne Paasdagen gewenst!

Leuk artikel op Facebook

Erik Basset (voorzitter) en Natasja zijn onlangs geïnterviewd door Hanneke van IndeBuurtEde, wat alleen actief is op Facebook. Daar is een mooi artikel uit voort gekomen.

Ook in coronatijd denkt Natasja aan ‘haar’ Koffieluitjes

Koffieluitjes
Natasja en Erik van Stichting Koffieluitjes. Foto: indebuurt Ede

De succesvolle Stichting Koffieluitjes helpt ouderen in de Indische buurt om zich minder eenzaam te voelen. Het idee is simpel: maandelijks een koffieochtend, een spelletjesochtend en een uitje. Natasja van den Brink zette zich voor coronatijd tweehonderd procent in voor ‘haar’ stichting, maar toen kwam de pandemie. Voor Koffieluitjes betekende dat gelukkig niet afschalen, maar juist opschalen.

Het begon allemaal zo’n acht jaar geleden. In de Indische buurt was een buurtfeest ter ere van de opening van een vernieuwd achterpad. Natasja was een van de initiatiefnemers bij het aanpakken van dit steegje. De gemeente Ede zag dit en vroeg haar of ze nog meer wilde betekenen voor een betere leefbaarheid van de buurt.

Dat wilde Natasja, specifiek voor ouderen. “Ik wandelde ’s avonds vaak met de hond door de wijk en zag veel ouderen letterlijk achter de geraniums zitten. Dat deed me pijn.” In plaats van flyeren besloot Natasja aan te gaan bellen bij ouderen. Eerst bij overbuurvrouw Hennie, die het wel zag zitten om te komen koffiedrinken. Daarna ook bij anderen en zo ontstond het eerste groepje Koffieluitjes.

In buurtcentrum De Kolk komen nu, bijna acht jaar later, steeds zo’n dertig mensen bij elkaar (in coronatijd natuurlijk niet). En er zijn nog twee groepen bijgekomen: in Veldhuizen en Beatrixpark. “We zijn geen vrijblijvende inloop”, benadrukt Natasja. “Juist doordat het zo’n vaste groep is, krijgen mensen binding met elkaar. Inmiddels zijn ook al mooie vriendschappen ontstaan.”

Koffieluitjes in coronatijd

Die vriendschappen zorgden ervoor dat Koffieluitjes overeind bleef in coronatijd. Meteen tijdens de eerste lockdown werden de fysieke ontmoetingen omgezet in ‘thuispakketjes’ en bellijsten met de vrijwilligers, vertelt Natasja. “En we dachten: als de mensen niet naar activiteiten kunnen, halen we de activiteiten naar de mensen. Om de twee weken bezorgen we een thuispakketje met daarin bijvoorbeeld een workshop om een bloemstuk te maken, een lunch die iedereen op hetzelfde moment eet of iets om creatief bezig te zijn. De andere week bellen we de deelnemers. Zo hebben we veelvuldig week contact.”

Het bezorgen en bellen wordt door de vrijwilligers van Koffieluitjes gedaan. Natasja vindt het fantastisch dat zij een tandje bij hebben gezet toen de pandemie uitbrak. “Het werd voor de vrijwilligers veel intensiever. Maar ik krijg van ze terug dat ze zeggen: ‘wat is dit mooi. We voelen dat we van meerwaarde zijn’.”

“Verbinding is zo belangrijk”, gaat Erik Basset door. Hij is voorzitter van Stichting Koffieluitjes. “Het gevoel dat er mensen voor je zijn kan al genoeg zijn. Het gaat niet om het pakket, maar dat we even aan de deur staan en de ouderen in de ogen kunnen kijken. Echte aandacht.”

Alarm slaan vanwege eenzaamheid

Hij ziet de eenzaamheid onder de deelnemers toenemen sinds coronatijd. “We staan op het punt om alarm te slaan bij de gemeente. Het gaat niet goed, mensen zijn echt eenzaam en komen er niet meer uit. We zien dat mensen geneigd zijn om zich terug te trekken, ze bellen bijvoorbeeld minder met elkaar. ‘Mijn hoofd staat er niet naar’, zeggen ze dan.”

Hij hoopt dat kleinschalige ontmoetingen, met een stuk of vier mensen, weer mogelijk is zodra mensen gevaccineerd zijn. Natasja vult aan: “Ik wil graag in mogelijkheden denken. Gelukkig wil de gemeente meedenken.” De gemeente ondersteunt de stichting ook financieel. Deelnemers hoeven niet mee te betalen. Natasja: “Ze betalen alleen een euro per maand aan de lief- en leedpot. Je kunt niet in andermans portemonnee kijken en geld mag nooit een reden zijn om niet mee te kunnen doen, vind ik.”

Vierde groep op komst

Voor de pandemie bestond Koffieluitjes uit drie groepen: in de Indische buurt, Veldhuizen (De Velder) en in het Beatrixpark. De laatste groep was net van start gegaan. Natasja: “Op de terugweg van het eerste uitje met De Velder groep hoorden we dat alles op slot ging. Sindsdien is het continue naar mogelijkheden zoeken.” Maar dat houdt Koffieluitjes niet tegen. Tijdens de pandemie is besloten dat er opgeschaald wordt: er komt binnenkort ook een groep in het centrum bij, in Cultura.

Een nieuwe groep start bij welzijnsorganisaties zoals Malkander. Zij signaleren eenzame mensen die geen netwerk hebben en weinig buiten komen. Bij de eerste uitnodiging helpt Natasja ouderen vaak letterlijk aan de hand over de drempel. “Juist omdat die figuurlijke drempel te hoog is: het bezoeken van een nieuwe plek waar ze niemand kennen.” Pas als de ouderen zich veilig genoeg voelen in de groep om alleen te gaan, laat Natasja hun hand los.

Niet te grote groepen

Vaste deelnemers kennen vaak weer mensen uit hun eigen buurt die ook eenzaam leven en zo wordt de groep steeds groter. De maximale groepsgrootte is ongeveer 25 tot 30 personen, om het persoonlijk te houden. Is er meer animo? Dan kan er een tweede groep komen in de wijk.

“Ik vind het mooi om te zien wat we allemaal bereikt hebben in zeven jaar”, blikt Natasja terug. “De zeventig deelnemers en vrijwilligers hebben allemaal een plekje in mijn hart.” Erik gaat door: “Onze toekomstwens is dat in alle wijken en dorpen van Ede een Koffieluitjes-project komt. Als die behoefte er is natuurlijk. Dan organiseren we al die groepen met liefde.”

Wil je Koffieluitjes graag helpen? Deelnemers en vrijwilligers zijn altijd welkom. Meer info vind je op de website of via Natasja (06-12660933). Er is een andere manier om Stichting Koffieluitjes te helpen: door kaas te kopen. Voor elke kilo verkochte belegen Sublime kaas van De Zuivelhoeve gaat veertig cent naar Koffieluitjes, een jaar lang.